divendres, 6 d’agost del 2010

LA FALÇ





























La FALC es una herramienta agrícola hecha de hierro en aleación de cobre que la hace resistentes a la humedad . Es similar a la guadaña pero mucho más pequeña , lo que permite utilizarlo con una sola mano , liberando la otra para poder coger el segado .





Consiste en una lámina curvada de metal con la parte interna afilada y provista de un mango corto del mismo material o de madera para poder dirigirla . Su principal uso , durante siglos , fue el segar hierba , forrajes o cereales ( trigo , cebada , arroz ... ) de forma manual . Su mecanismo de acción comprende capturar los tallos de los cereales abrazándola con la curvatura y segar ellos deslizante con la parte cortante .( L'última fotografia correspon a tres formes de falçs).
Per evitar ferides a la mà que no acciona l'eina, el segadors portaven una mena d'esclop o soqueta de fusta ( veure penúltima foto ) a l'altra mè que la protegia del tall de la falc. També les cames anaven protegides d'una manera semblant.
Fins a la invenció de la collidora mecànica , l'ús de la falç estava molt estès a tota la població agrícola, de manera que sovint era emprada com a arma de defensa o d'atac en els exèrcits reclutats durant l'edat mitjana.
En la mitología clàssica , es diu que Cronos ( el déu del Temps ) va castrar al seu pare Urà amb una falç de pedrenyal. En els avalots del CORPUS DE SANG ( veure dibuix adient ) se suposa que els segadors catalans brandaven principalment falçs i per aixó aquesta eina ha esdenvingut símbol de reivindicació i com a tal consta en l'himne nacional de Catalunya :
Catalunya , triomfant, tornarà a ser rica i plena ! Endarrera aquesta gent tan ufana i tan superva !, Bon cop de falç , bon cop de falç, defensors de la terra.
Ara és hora segadors, ara és hora d'estar alerta!. Per quan vingui un altre juny esmolem ben bé les eines !. Bon cop de falç..........
Que tremoli l'enemic , en veient la nostra ensenya !. Com fer caure espigues d¡or quan convé seguem cadenes!. Bon cop de falç.........
Però aquest no es el cant original dels Segadors sinò una adaptació feta l'ant 1.878.
Donada la seva importància en el món agrícola la falç ha passat a ser un símbol de treball i de la unió dels camperrols, apareixent freqüentement en escut d'armes, simbología maçònica i en símbol comunista de la falç i el martell arreu del mont.
Pel juny , la falç al puny. A finals de juny el blat i altres cereals eren segats amb la falç , l'esclop i el barret de palla ( la segona fotografia correspon a un grup de segadors).Les garbes siluetejaven en el camps i el seu color groc enlluernava. Els homes i dones amb barret de palla, ulleres i un mocador a la cara, talment com siu fossin bandolers. Si no vols pols no vaigis a l'era. Amb les forques amuntegaven la palla per a fer el paller que normalment tenia una figura molt típica.
Amb la falç a la mà i l'aigua als genolls . Era una feina molt dura segar l'arrós amb la falç ( veure la primera fotografia). Calia anar ben preparat. Un cop l'arrós era tallat amb la falç ( amb l'aigua i fang fins als genolls) es recollia en unes garbes i es transportava amb un tiràs ( una mena de trineu ) tirat per un matxo o un cavall. Ho poso en homenatge als homes i dones de les Terres de l'Ebre.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada